Martini – klassisk ginbaserad cocktail
Minimalism på sitt mest sofistikerade. En iskall martini med gin och torr vermouth är en självklarhet för cocktailälskaren, ren, torr och knivskarp.

Ingredienser
- 6 cl gin
- 1 cl torr vermouth
- Is
- Citrontwist eller grön oliv till garnering
Tillvägagångssätt
- Rör gin och vermouth med is i ett rörglas.
- Rör i ca 30 sekunder tills väl kyld.
- Sila upp i ett kylt martiniglas.
- Garnera med oliv eller citronskal.
Utrustning
- Rörglas
- Barsked
- Jigger/måttglas
- Cocktailsil
- Martini-glas
Smakprofil & serveringstips för Martini
Martinin är torr, aromatisk och ginens botaniska toner får stå i centrum. En ikonisk drink för fördrinkar och sena kvällar med stil. Serveras alltid kall, aldrig skakad om du frågar en purist.
Historik
Det finns flera teorier om drinkens uppkomst, varav en är att den uppfanns av barchefen Martini di Arma diTaggia på Knickerbocker Hotel i New York runt 1910.[1]