🍹 Margarita – klassisk tequila- och limecocktail
Margarita en fräsch och syrlig cocktail där tequila och lime möts i perfekt balans. Serveras oftast i glas med saltad kant för extra smak och karaktär. En riktig ikon i cocktailvärlden.

Ingredienser
- 5 cl tequila blanco
- 2 cl triple sec (t.ex. Cointreau)
- 2,5 cl färskpressad limejuice
- Is
- Salt till glaskanten
- Limeklyfta till garnering
Tillvägagångssätt
- Fukta glaskanten med en limeklyfta och doppa i salt.
- Häll tequila, triple sec och limejuice i en shaker med is.
- Skaka kraftigt i 10–15 sekunder.
- Sila upp i ett kylt margaritaglas eller coupeglas.
- Garnera med en limeklyfta.
Utrustning
- Shaker
- Jigger/måttglas
- Sil
- Margaritaglas eller coupeglas
Smakprofil & serveringstips för Margarita
Margaritan är friskt syrlig med tydlig tequilakaraktär och en lätt sötma från triple sec. Det salta glasranden ger en extra smakdimension som gör drinken beroendeframkallande. Perfekt till mexikansk mat, på sommarfester eller som en solig eftermiddagsdrink.
Historia
Det finns flera berättelser om hur drinken skapades. I slutet på 1800-talet var drinken brandy daisy populär och den består av sprit, likör och juice. Under förbudstiden, när spritförsäljning var förbjuden i USA, åkte amerikaner bland annat till Mexiko för att dricka. Där byttes spriten i brandy daisy ut mot tequila och blev en tequila daisy. Både margarita och daisy betyder tusensköna på respektive språk.[1][2]
Margarita är även ett mexikanskt kvinnonamn och därför har flera kvinnor vid namn Margarita eller Margaret ansetts fått drinken namngiven till sin ära, bland annat Rita Hayworth och jetsetkvinnan Margarita Sames.[2] En annan var sångerskan Peggy Lee, vars riktiga namn var Margaret, som sägs ha fått namnge drinken när den komponerades av bartendern på Balinese Room i Galveston i Texas 1948.[3]
Den tidigaste tryckta referensen på en tequilacocktail med namnet margarita var ett recept som publicerades i Esquire 1953.[2]