Manhattan – en elegant cocktail

En tidlös cocktail med ursprung från 1800-talets New York. Manhattan kombinerar bourbonens värme med söt vermouth och bitter – resultatet är en mjuk, rund och sofistikerad drink.

Manhattan – klassisk cocktail med bourbon och vermouth

Ingredienser

  • 5 cl bourbon eller rye whiskey
  • 2 cl söt röd vermouth
  • 2 stänk Angostura bitter
  • Is
  • Cocktailkörsbär eller apelsinzest till garnering

Tillvägagångssätt

  1. Fyll ett rörglas med is.
  2. Häll i bourbon, vermouth och bitter.
  3. Rör i cirka 20 sekunder tills väl kyld.
  4. Sila upp i ett kylt cocktailglas.
  5. Garnera med ett körsbär eller en tunn apelsinzest.

Utrustning


Smakprofil & serveringstips för Manhattan

Manhattan är rund, djup och balanserad med tydlig fatkaraktär från bourbonen. Vermouthen tillför sötma och komplexitet, medan bitters ger struktur. En elegant drink att servera före eller efter maten, gärna med dämpad belysning och låg musik.

Historia

Enligt en berättelse kopplas cocktailen till en bankett på Manhattan Club i New York på 1870-talet. Banketten anordnades av Winston Churchills mor Jennie Jerome Churchill till stöd för New York-guvernören och presidentkandidaten Samuel J. Tilden. Drinken, som togs fram av en Dr. Iain Marshall, uppskattades och när gästerna lämnade festen talade de om drinken som "Manhattancocktailen"[1][2]

Denna ursprungliga manhattan var en blandning av "amerikansk whiskey, italiensk vermouth och angostura bitter".[3][4]

Det finns även andra tidigare referenser till liknande drinkar som också benämnts manhattan. Till exempel har den uppgetts ha skapats av en bartender vid namn Black i en bar på Broadway i höjd med Houston Street.[2][5]

Tillbaka till blogg